Med höga krav på prestanda och design

Roofit Solar

Grundades 2017 i Litauen med visionen om att ersätta traditionella byggnadsmaterial med smarta och estetiska solcellspaneler som är integrerade i ett falsat plåttak från svenska SSAB, med den miljövänliga GreenCoat® tekniken. GreenCoat® är varumärket för innovativa och miljövänliga färgbelagda stållösningar för tak, fasader och regnvattensystem. Det används av Roofit Solar för hållbar arkitektur tack vare sitt breda utbud av färger och beläggningar med svensk rapsolja. Endast två material minskar behovet av aluminium och EU-tillverkade produkter minskar ytterligare transporterna jämfört med kinesiska paneler.

Finalister i 2019 års Swedish Steel Prize

Hur funkar det?

Byggs precis som ett vanligt tak med råspont i grunden, tätas med underlagsduk och läktas sedan med både ströläkt och bärläkt med ett avstånd som passar panelernas storlek och placering av kopplingsdosan på baksidan.

Med verktygen viker vi falsarna som omringar varje panel precis efter att vi har anslutit panelerna till varandra, och fortsätter att jobba oss framåt från en taksida till en annan, tills hela taket är täckt med den unika takplåten med integrerade solceller.

Vi tätar taket i nock och bygger en fotplåt som ser till att vattnet rinner ner i avvattningssystemet. Vindskivorna ramar in det helsvarta taket och eventuella takinstallationer såsom takfönster och skorstenar tätas i skarvarna samt täcks med utfyllnadsplåt i matchande kulör.

Taket får en enhetlig svart design och det är väldig svårt att se några solceller överhuvudtaget, vilket gör det till det absolut snyggaste soltaket på marknaden!

I takbyggnation är det en fördel att ha så få material som möjligt eftersom deras enskilt unika egenskaper blir lättare att harmonisera, det blir enklare att planera för deras variationer med väder och temperatur och rent estetiskt snyggare att betrakta. Med Roofit Solars två-i-ett integrerade takplåt och solceller får man en hållbar konstruktion, en klassisk stil i kombination med toppmodern teknologi.

Framtidens byggnader växer fram med taket först. Behovet av ett nytt tak blir katalysatorn som sätter igång tankarna om hur man vill att byggnaden ska fungera. Ett gemensamt ord för de allra flesta är smart. Byggnaden ska kunna reglera sitt eget behov av el, värme, belysning, laddning och annat som vi idag gör manuellt. Med ett smart tak har man lagt grunden och plattformen för kommande projekt.